Vlaanderen vs. Nederland

 

Hoewel wij, Vlamingen, de Nederlandse taal delen met onze noorderburen, is het onmogelijk Vlaanderen en Nederland over eenzelfde kam te scheren. Verschillen klein en groot duiken immers overal op. Vergelijk je zo het Vlaamse straatbeeld met het Nederlandse dan merk je meteen een discrepantie op, want ondanks het feit dat we dicht bij elkaar wonen, hebben we toch een heel andere bouw- en wooncultuur.

Grootte woningen

Door de band genomen wonen Vlamingen ruimer dan Nederlanders. Een Vlaamse woning neemt gemiddeld 110m² in beslag. Een Nederlandse woning, daarentegen, beperkt zich doorgaans tot 75m². Dit verschil in oppervlakte brengt bijgevolg een andere bouwtraditie met zich mee. In tegenstelling tot de Nederlandse huizen hebben de Vlaamse immers vaak een bredere voorgevel. Ook kent Vlaanderen meer vrijstaande woningen dan Nederland.

Diversiteit in huizen

In Vlaanderen is de verkavelingstraditie veel sterker vertegenwoordigd dan in Nederland. Veel Vlaamse gezinnen dromen er immers van in een ruime open woning te wonen, die ze op de koop toe ook nog liefst zelf bouwen. Indien zij over voldoende financiële middelen beschikken, is het in Vlaanderen mogelijk deze droom waar te maken, want de Vlaamse bouwregels zijn hierin beduidend losser dan de Nederlandse.

In de “groene” gemeenten rond Antwerpen, zoals bijvoorbeeld Schilde en Zoersel, is dit duidelijk zichtbaar: gegoede burgers bouwen daar hun droomhuis op een groot stuk grond. Zo’n verkavelingen en “wildbouw” zijn in Nederland zeer moeilijk te verwezenlijken, omdat dit wettelijk gezien niet toegestaan is, zelfs niet als je over voldoende geld beschikt.

De lossere Vlaamse reglementering kent natuurlijk ook een keerzijde: er blijft steeds minder open ruimte over. Bovendien ontstaan er door deze soepele wetgeving ook grote verschillen in de soorten, de grootte en de bouwstijlen van huizen en andere gebouwen.

Lintbebouwing

Het Vlaamse landschap wordt gekenmerkt door lintbebouwing. Dit fenomeen is ontstaan, omdat tot voor kort de ruimtelijke ordening nauwelijks door de overheid werd gestuurd. Bijgevolg gebruikten de Vlamingen in het verleden grote verkeersassen om huizen, maar ook allerlei andere gebouwen neer te zetten.

De Nederlanders, daarentegen, gingen iets gestructureerder te werk. In Nederland huisvesten de steden meer mensen. Je ziet er dus minder huizen langs de grote verkeersassen, maar meer hoogbouw in de steden. Het voordeel hiervan is dat je veel meer open ruimtes tegenkomt als je door het land reist.

Deze tendens is ook merkbaar bij industrieterreinen en landbouwgebieden. In Vlaanderen zijn landbouwgebieden vaak opgedeeld in meerdere kleine delen, terwijl in Nederland de landbouwpercelen minder talrijk, maar groter zijn. Ook voor industriegebieden geldt dit fenomeen: Vlaanderen kent veel kleine industrieterreinen terwijl de industriële activiteiten in Nederland meer geclusterd zijn.

Historisch

Lintbebouwing is geen modern fenomeen. Het ontstaan ervan gaat vaak ver terug in de tijd. In veel gevallen koos men voor deze vorm van bebouwing, omdat het goedkoper was huizen te zetten naast reeds bestaande wegen dan nieuwe wegen aan te leggen.

Ondertussen zijn de regels in Vlaanderen verstrengd, hoewel ze de Nederlandse wetgeving in geen enkel opzicht benaderen, maar het kwaad is uiteraard al geschied: er is zoveel open ruimte verkaveld dat er geen weg terug lijkt. Enkel het verstedelijken van villawijken kan soelaas bieden.

Dus…

Als je voor een grote bewoonbare oppervlakte, ruimte rond je huis en chaos bent dan zit je goed in Vlaanderen. Als je echter houdt van structuur, sfeer en gezelligheid dan is Nederland troef!

Laura - 29 maart 2016

BRONNEN

Bekijk de (afgrijselijke) typische Belgische lintbebouwing. (2014, mei 7). Opgehaald van Metro: https://nl.metrotime.be/2014/05/07/must-read/de-typisch-belgische-lintbebouwing-was-goed-oor/

Belgische Federale Overheidsdiensten. (2016). De kerncijfers van België. Opgehaald van Belgium.be: https://www.belgium.be/nl/nieuws/2012/news_kerncijfers_belgie_2012

Lintbebouwing. (2013, september 11). Opgehaald van WegenWiki: https://www.wegenwiki.nl/Lintbebouwing

Swah. (2014-2016). Verschillen in bebouwing tussen Nederland en België. Opgehaald van InfoNu: https://huis-en-tuin.infonu.nl/diversen/132643-verschillen-in-bebouwing-tussen-nederland-en-belgie.html

Torfs, M. (2014, oktober 25). Vlaming gaat steeds kleiner wonen. Opgehaald van De Redactie: https://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2129045